ב"ל
בית דין אזורי לעבודה חיפה
|
21126-09-10
15/01/2012
|
בפני השופט:
איטה קציר
|
- נגד - |
התובע:
נסים קנדרו
|
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי
|
פסק-דין |
זוהי תביעה לדמי אבטלה.
להלן עובדות המקרה:
1. התובע יליד שנת 1955 והינו אב ל-4 ילדים ביניהם יוסי יליד 1985 (להלן- "יוסי") אשר שרת בצבא קבע בתחום מכונאות מטוסים.
2. התובע סובל מבעיות רפואיות הקשורות לאגן הירך ומוגבל באחת מרגליו. הוא נאלץ לשבת מידי פרק זמן מסוים כי אינו מסוגל לעמוד על רגליו במשך שעות רבות (ראה מסמך נ/1).
3. לאחר שחרור מצבא קבע ועל פי המלצת התובע, בתאריך 1.4.08 הקים יוסי עסק עצמאי בשם "אלום קנדרו" לייצור והתקנת חלונות ותריסים מאלומיניום, כאשר הידע המקצועי בתחום היה של התובע שעבד בתחום האלומיניום כ-30 שנה. כן רכש גם מסור לחיתוך האלומיניום וגם רכב טנדר מסוג ברלינגו שנת 1999 לצורך הובלה (ראה עדות יוסי לחוקר הנתבע מיום 9.8.10) שצורפה לכתב ההגנה מטעם הנתבע.
4. יוסי נרשם כעוסק מורשה במע"מ, פתח תיק כעובד עצמאי במוסד לביטוח לאומי ואצל פקיד השומה. העסק נפתח בבית מלאכה הנמצא ברחוב בן עמי 1 בקרית-אתא, אשר נמצא במרחק של כ- 100 מ' מבית התובע אשר מתגורר ברחוב גוש עציון 3א' בקרית-אתא.
5. יוסי הקים את העסק הנ"ל ממענק השחרור שלו שקיבל מהצבא בסך 18,000 ש"ח, הלוואה מאחיו על סך 8,000 ש"ח וכן הלוואה מהבנק בסך 10,000 ש"ח. יוסי גם קנה מחשב ותוכנת "בקרה" שמחשבת את הכמויות ואת כל הפרטים שצריך לצורך הכנה וייצור הדגמים השונים. יוסי גם נעזר במחשב לצורך עריכת התמחור ללקוחות.
6. התובע עבד בעסק מיום הקמתו ונלווה אל יוסי על מנת ללמדו כיצד לקחת מידות להתקנת מוצרי האלומיניום השונים, ולתמחרם בהתאם למחירי השוק שהיו ידועים לתובע. כן לימד את יוסי כיצד לעבוד ולייצר בפועל את המוצרים ואחר כך להתקינם בבית הלקוח. תקופת הלימוד בפועל נמשכה כחודשיים ימים, עד שיוסי למד לבצע את כל תהליך עבודת היצור בכוחות עצמו, לקחת מידות מבית הלקוחות ולתמחר ולתת הצעות מחיר ללקוחות, תוך שהוא נעזר בעבודתו בשימוש במחשב, ואשר התובע אינו שולט בו כלל.
7. מהרגע שיוסי למד את העבודה בפועל, הוא עבד כעצמאי בשטח ויצא להתקנות, קבע בעצמו ללקוחות את המחירים של מוצרי האלומיניום השונים וניהל בעצמו את העסק, בעוד שהתובע עבד בבית המלאכה ועסק בתהליכי הייצור ולא יצא להתקנות בשטח.
8. התובע עבד במשרה מלאה בשכר נטו של 5,000 ש"ח, זאת החל מחודש 4/08 ועד סוף 9/08. בחודש 10/08 שכרו היה 3,200 ש"ח נטו. השכר חזר בחודש 11/08 ל-5,000 ש"ח ברוטו, כששכר הנטו היה 4,838 ש"ח. שכר הברוטו של 5,000 ש"ח שולם לתובע עד סוף חודש 11/09. בחודש 12/09 שכר היסוד של התובע ירד ל- 4,500 ש"ח (ראה תלושים נ/1).
שכרו של התובע שולם לו במזומן. התובע נהג לקחת כל העת מקדמות על חשבון השכר במהלך החודש היות ונזקק לכסף לצורך מחייתו השוטפת, כך שלעיתים קרובות בסוף החודש כבר לא היה זכאי ליתרת שכר. יוסי נהג לתת לתובע גם כסף מכיסו כשנזקק התובע לכך וזאת על תקן של עזרה של בן לאביו.
9. החל מחודש 9/09 בוצעו משכרו של התובע הפרשות לקרן פנסיה, אשר נמשכו עד סוף חודש 12/09.
10. בתאריך 1.2.10 הודיע יוסי בכתב לתובע כי הוא נאלץ לפטרו מהעבודה עקב ירידה בהיקף העבודה, ולכן עבודתו תיפסק ביום 1.3.10. בנוסף, יוסי נכנס לקשיים כלכליים לא רק עקב ירידה בהיקף העבודה, אלא גם בגלל שרכב הברלינגו נזקק לטיפול והיה צורך להחליף בו מנוע ולאחר שהוחלף שוב "הלך" המנוע.
11. התובע הגיש לנתבע תביעה לתשלום דמי אבטלה בתאריך 10.5.2010. בתאריך 23.8.10 דחה הנתבע את תביעת התובע לדמי אבטלה בנימוק כי לא התקיימו יחסי עובד-מעביד בינו לבין יוסי וכי לא צבר תקופת אכשרה המזכה בדמי אבטלה.
מכאן התביעה לבית הדין.
12. התובע חזר לעבוד אצל יוסי החל מיום 11.7.10 ועובד מאז רק בחצי משרה בין השעות 12:00 עד 16:00 או 17:00 אחה"צ ומקבל שכר של 2,500 ש"ח ללא הפרשות לקופת גמל ולפנסיה לאחר שיוסי השיג עבודה חדשה לעסק.
לאור כל האמור לעיל אנו קובעות כדלקמן:
13. התובע אומנם עבד בתחום האלומיניום במשך 30 שנה לפני שיוסי פתח את העסק האלומיניום "אלום קנדרו" אך התובע עבד כשכיר ולא כעובד עצמאי.
14. ראינו את התובע ואת יוסי בבית הדין.